ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
και... ό,τι επιθυμείτε να ...πάθετε, όπως αστειευόμαστε παλιότερα.
Η σημερινή μου ιστορία ίσως φέρει μελαγχολικές σκέψεις, που ίσως δεν αρμόζουν χρονιάρες μέρες. Από την άλλη μεριά όμως η {δήθεν... εντάξει...} «αλλαγή» χρόνου, μιά από τις πολλές συμβάσεις μας, είναι συνήθως και αφορμή για περισυλλογή.
Το 1976 μιά γνωστή μου κυρία συνόδευσε, ως αγγλομαθής, τον πεθερό της στη Νέα Υόρκη για μιά δύσκολη νοσοκομειακή επέμβαση.
Όπως θα ξέρετε οι περισσότεροι, η εξαγωγή χρημάτων τότε ήταν εξαιρετικά δύσκολη και περιωρισμένη σε ποσόν. Τα λεφτά που τούς επιτράπηκε να πάρουν μαζί τους έφταναν δεν έφταναν για τα έξοδα του Νοσοκομείου και χρειαζόταν και μιά καλή "τσόντα" για τα υπόλοιπα που χρειάζονταν για να συντηρηθούν δυό-τρείς εβδομάδες.
Η «δουλειά» γίνονταν είτε μέσω ομογενών που είχαν συγγενείς εδώ {τά έδιναν εκεί και τα έπαιρναν οι συγγενείς} είτε μέσω πρακτορείων ταξειδίων με κάποια σοβαρή προμήθεια όμως.
Στην περίπτωση χρησιμοποιήθηκε η πρώτη μέθοδος και η κυρία είχε να εισπράξει ένα τραπεζικό έμβασμα από 3.000 δολλάρια.
Πάει λοιπόν στην Τράπεζα που τής είχε πει ο ομογενής με το διαβατήριό της και έκανε την σχετική διαδικασία είσπραξης.
Όταν τέλειωσε τήν φώναξε ο διευθυντής. Μετά τους τυπικούς χαιρετισμούς ανοίγει το συρτάρι του και της δίνει μια νάϋλον σακκουλίτσα και μιά ...παραμάνα!
Φρόντισε δέ αμέσως να ικανοποιήσει την έκπληξή της για την ...προσφορά:
Τής εξήγησε ότι πρέπει να πάει στην τουαλέττα της Τράπεζας και, εκτός από 100 δολλάρια, που θα έβαζε στην τσάντα της, τα υπόλοιπα έπρεπε να τά βάλει στην σακκουλίτσα και να τά κρεμάσει από μέσα από την κυλόττα της!!!
Δεν κυκλοφορούμε εδώ με τόσα χρήματα, τής εξήγησε. Γίνονται πολλά "hold-up", ληστείες, στο δρόμο. Καλό είναι να έχετε στην τσάντα σας λίγα χρήματα, ώστε να μην θυμώσουν και σάς κάνουν καμμιά ζημιά, αλλά όχι όλο το ποσόν...
Θυμήθηκα την ιστορία ακούγοντας ότι εκτός από τράπεζες, ταμιευτήρια, προπατζήδικα, περίπτερα, ταξιτζήδες, φαρμακεία..., συνήθη θύματα ληστειών, έγινε τις προάλλες και ληστεία φροντιστηρίου...
Τότε είχαμε γελάσει πολύ στην παρέα ακούγοντας την ιστορία για την παραμάνα. Τώρα...
Κατά πώς φαίνεται, θα χρειαστεί, να «ανακαλύψουμε» κι εμείς το τραπεζικό είδος... παραμάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου