«Καμμιά είδηση δεν είναι αληθινή, αν πιο πριν δεν διαψευστεί επισήμως»

(ρήση παλιού -εγγλέζου μάλλον...- φαρμακερού δημοσιογράφου)

17.4.11

Aυτενέργεια ενάντια στην κρίση

Από τον ...αγγλοπρεπή τίτλο του μπλογκ μας [Do it Yourself] εννοείται άμεσα ότι θεωρούμε την αυτενέργεια ως πανάκεια θεραπευτική για πάραπολλά άσχημα του κόσμου μας.
Την αυτενέργεια, που καθόλου δεν δηλώνει ιδιοτέλεια, αφού όποιος/όποια δεν έχει καταλάβει ότι μόνον ως κοινωνία, μόνον συνολικά, μπορούμε να πάμε καλλίτερα κι όχι ως άτομα {φροντίζοντας για την "πάρτη" μας} καλό θα είναι να πάει τόν/τήν δει κάνας γιατρός. Ο, συναγωνιστής και πάλαι-ποτέ φίλος, Μυλωνάκης, ας πούμε...
Την αυτενέργεια έχουμε να τήν προτείνουμε και στις συλλογικές της εκφάνσεις, όπως συνεργατικές {Mondragόn κ.ά.}, αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες, αυτόνομοι συνεταιρισμοί, ως απάντηση στην κρίση που δημιούργησαν οι διεθνείς τοκογλύφοι, αλλά και στο πιό ιδιωτικό, πιο «δικό μας» επίπεδο, ως μέσο μεγάλης ελάφρυνσης των συνεπειών της κρίσης και των μέτρων απομύζησής μας, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις-υπηρέτες των τοκογλύφων. 
Θα ..."τραβήξει εις μάκρος" τούτο το άρθρο, νομίζουμε πως αξίζει να τό διαβάσετε ώς το τέλος όμως και -πολύ περισσότερο- να μάς πείτε τις απόψεις σας, τη γνώμη σας.

ΕΥΚΟΛΙΑ και ΣΥΝΕΣΗ
Μάς έχουν κακομάθει με τήν «ευκολία». Εύκολα να κάνεις τούτο, εύκολα να κάνεις εκείνο... Εύκολα να αγοράζεις... Για να πληρώνεις πιο πολλά βέβαια... Εύκολα να ξεμπερδεύεις {να γλιτώνεις το πλύσιμο π.χ. με σκεύη και συσκευασίες μιάς χρήσης} και ας δημιουργείται τεράστιο, ανεπίλυτο πρόβλημα με τον τερατώδη πολλαπλασιασμό των απορριμμάτων. Πρόβλημα που τό πληρώνετε ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ πανάκριβα.
Δείξτε σύνεση, αντισταθείτε στην -δήθεν και της στιγμής μόνον!- «ευκολία»:
Όταν μπορείτε {και μπορείτε πολύ περισσότερες φορές από ό,τι νομίζετε...} μην αγοράζετε τίποτε σε συσκευασία μιάς χρήσης, όπως αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών και μπύρας, νερό σε πλαστικά μπουκάλια κ.ά. ΚΑΙ ακριβότερα τά πληρώνετε ΚΑΙ πολύ περισσότερα σκουπίδια δημιουργείτε. Προτιμείστε επιστρεφόμενες-επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες. Μην επικαλείστε την ανακύκλωση ως ...άφεση αμαρτιών.
Ακόμα περισσότερο όμως μπορείτε και να αυτενεργήσετε κάποιες φορές. Δείτε:
Στο παντοπωλείο μου {απλοελληνιστί: ...σουπερμάρκετ} για φρούτα και λαχανικά διαθέτουν και πλαστικές και ΧΑΡΤΟσακκούλες και τις ελιές τις βάζεις μόνος σου σε κάτι πλαστικά κυπελλάκια με καπάκι.
Καθόλου δύσκολο δεν τό βρήκα να ΞΑΝΑχρησιμοποιώ τα ίδια κυπελλάκια, κολλώντας πάνω στην παλιά ετικέττα ζύγισης-τιμολόγησης την καινούρια, και τις ίδιες σακκούλες, ζητώντας από τον υπάλληλο-ζυγιστή να κάνει τό ίδιο.
Όλος κι όλος ο ...κόπος μου είναι να μην τά πετάω κάθε φορά στα σκουπίδια, αλλά να τά κρατάω κάπου και να τά ξαναπαίρνω μαζί μου πηγαίνοντας για ψώνια. Αν τό κάναμε πολλοί-πολλές να είστε βέβαιοι ότι τα παντοπωλεία θα μείωναν τις τιμές κατά το κόστος συσκευασίας, που σε μάς τό χρεώνουν φυσικά.
Συμπληρωματικά:
1. Η χρήση πλαστικών ποτηριών και πιάτων είναι ΑΠΟΛΥΤΗ βλακεία. Πέρα από το ότι είναι δύσχρηστα {βουλιάζουν τα ποτήρια, λυγίζουν τα πιάτα...} και κάθε τόσο έχετε και μιά μικροζημιά, λεκιάσματα κλπ, στοιχίζουν κιόλας ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από ό,τι νομίζετε ΚΑΙ ως αγορά ΚΑΙ ως -τεράστιος!- όγκος σκουπιδιών για αποκομιδή-απόρριψη.
2. Τα αλουμινένια κουτιά αποθηκεύονται υπό συνθήκες ΑΠΟΛΥΤΑ ανθυγιεινές σε βρώμικες αποθήκες, φορτηγά κλπ. Στη Γερμανία πριν, δύο νομίζω, χρόνια είχε δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος με 44 {σαράντα τέσσερα} άτομα που είχαν αρρωστήσει επειδή ήπιαν μπύρα από κουτιά... Έτυχε η παρτίδα, θα πείτε... Είναι αλλοιώς όμως με το μπουκάλι: Το ξετάπωμα αφήνει το χείλος εκροής καθαρό.

«ΚΑΙ πληρώνεις ΚΑΙ λερώνεις»
Με αυτόν τον τίτλο είχα γράψει πριν χρόνια ένα άρθρο στον "Παρατηρητή της Ηπείρου", το οποίο αναδημοσιεύτηκε και σε άλλα -καταναλωτικά/οικολογικά- έντυπα. Ήταν μιά έρευνα-στατιστική της σχέσης κόστους-όγκου σκουπιδιών μικρών και μεγαλύτερων συσκευασιών. Μεταφέρω εδώ τα κύρια σημεία.
Στιγμιαίος καφές σε "κανονικά" κουτιά, σε μικρά κουτιά και σε φακελάκια μιάς δόσης.
Ως προς το κόστος, με το πρώτο ως βάση {100%} η μικρότερη συσκευασία ήταν 250% ακριβότερη και η "μιάς δόσης" 650%, εξήμισυ φορές, ακριβότερη!
Ως προς τον όγκο απορριμμάτων, με το πρώτο πάλι ως βάση {100%} η μικρότερη συσκευασία «παρήγαγε» 150% περισσότερα σκουπίδια και η "μιάς δόσης" 300% περισσότερα!
Συμπυκνωμένο γάλα σε "κανονικά" κουτιά, σε μικρά κουτιά και σε «κυπελάκια» μιάς δόσης.
Ως προς το κόστος, με το πρώτο ως βάση {100%} η μικρότερη συσκευασία ήταν 180% ακριβότερη και η "μιάς δόσης" 400%, τέσσερις φορές, ακριβότερη!
Ως προς τον όγκο απορριμμάτων, με το πρώτο πάλι ως βάση {100%} η μικρότερη συσκευασία «παρήγαγε» 200% περισσότερα σκουπίδια και η "μιάς δόσης" 450% περισσότερα!
Με ενδιαφέρον θα έβλεπα τις δικές σας συγκρίσεις.



...δια το θεαθήναι και το ευπώλητον
Το διάβασα κάπου και μού άρεσε:
«Ο πλούτος δεν έχει καμμιά αξία, αν δεν επιδεικνύεται».
Και γιαυτό τό έβαλαν ...αμέτι-μουαμέτι να μάς δημιουργούν ψευδαίσθηση πλούτου με φανταχτερές -πλην όμως ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ συνήθως- συσκευασίες.
Να ξαναθυμίσουμε κάτι: Τόσο το κόστος της διαφήμισης {για να γίνει κάποιο προϊόν ..."επώνυμο"...} όσο και της συσκευασίας ΕΜΕΙΣ τά πληρώνουμε, γιατί όλα αυτά ενσωματώνονται από τον παραγωγό-έμπορο στην τιμή πώλησης.
Άρα όσο πιό πολύ διαφημίζεται ένα προϊόν και όσο πιο «πλουμιστή» συσκευασία έχει τόσο πιο ακριβά -και... στον γάμο του καραγκιόζη, στα χαμένα- τό πληρώνουμε.
Ειδικά οι πολυσυσκευασίες, ακόμα κι όταν δεν είναι παραπλανητικές, γίνονται μόνον και μόνον για την ευκολία πώλησης, όχι την δικιά μας:
Ένα απλό παράδειγμα: Οι σαρδέλλες Πορτογαλίας.
Παλιότερα ήταν σε κουτί κονσέρβας επάνω στο οποίο ήταν τυπωμένη η μάρκα και οι άλλες πληροφορίες. Τώρα το 




κουτί κονσέρβας είναι μέσα σέ ΑΛΛΟ χάρτινο κουτί, παραλληλεπίπεδο αυτό, ευκολώτερο στην στίβαση στα κιβώτια και στα ράφια...

Για 3, μισές, σαρδέλλες κάνεις ένα σωρό σκουπίδια!


Έλεος!


Παλιότερα το ΙΝΚΑ είχε κάνει μια καμπάνια για τις παραπλανητικές συσκευασίες. Απιθώνουν ένα τεράστιο κουτί {στα δημητριακά πρωϊνού π.χ.} και μέσα έχει μιά σακκούλα στα 2/3 ή το μισό του όγκου! Χορταίνει το μάτι αλλά όχι η κοιλιά...





Μια σκέτη κοροϊδία. Προτιμείστε δημητριακά σε σακκούλες. Που είναι και διαφανείς, αδερφέ, και βλέπεις τί παίρνεις. Όχι τεράστια αδιαφανή κουτιά που έχουν απ' έξω ...ξωγραφιστό το είδος!






Μιά ..."κλασσική" απάτη με την πολυσυσκευασία είναι η μείωση της ποσότητας στην ίδια τιμή: Παρατήρησα ότι -μία τουλάχιστον...- εταιρεία που παράγει φρυγανιές τίς μείωσε από 12 σε 11 φέτες σε κάθε ...υποφακελλάκι και τις πουλάει βέβαια στην ίδια τιμή με πριν!!! Αύξηση δηλαδή τιμής κατά 9%... Πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Ποιός θα θυμάται πόσες ήταν... ποιός θα κάτσει να τίς μετρήσει, σού λέει...

και... ανακατωτά
1. Η εκτόξευση των πωλήσεων εμφιαλωμένου νερού δεν πρέπει να είναι άσχετη με τα συνεχή δημοσιεύματα ότι τα δημοτικά δίκτυα νερού, "της βρύσης", είναι ασυντήρητα, έχουν παλιώσει κλπ. Όμως το τρεχούμενο νερό είναι ...τερχούμενο νερό και το εμφιαλωμένο, όταν κάθεται καιρό μέσα στα μπουκάλια, ακίνητο, αυτο-παράγει κωλοβακτηρίδια. Μην τό πίνετε. Εκτός ίσως ανάμεσα από Ιούνιο-Σεπτέμβριο... Τότε συγχωρείστε κάπως...
Άσε που...
Πρίν λίγα χρόνια σε ένα τμήμα του δρόμου Καρδίτσα-Λαμία σε μήκος 100 μέτρων μέτρησα στο έρεισμα και στα χωράφια δίπλα 89 πεταμένες φιάλες νερού δεξιά και, ...κρατηθείτε, 135 αριστερά. Σύνολο 224. Σε εκατό μέτρα δρόμο...
Και θυμίζω ότι αυτά τα εντελώς διαφανή πολυκαρβονικά μπουκάλια μπορούν πολύ καλά υπό ωρισμένες συνθήκες να λειτουργήσουν ως συγκεντρωτικοί φακοί και να προκαλέσουν πυρκαγιά στα ξερά χόρτα. Και στα διπλανά δάση βέβαια...
2. Μην παραξενευτείτε αν κάποτε, με τις εντεινόμενες δημοσιεύσεις για μόλυνση του αέρα, στις μεγάλες πόλεις κυρίως, αρχίσουν να μάς πουλάνε ...φούσκες με καθαρό αέρα να εισπνεύσουμε.
ΓΕΛΑΤΕ;;;
Αν νομίζετε ότι αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την πώληση καθαρού {υποτίθεται...} νερού σε μπουκάλια, είστε ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ/-ΕΣ...
3. Το 1972 παίζονταν ένα έργο «επιστημονικής φαντασίας» με ελληνικό τίτλο "Ν. Υόρκη 2040" και αγγλικό "Soylent Green". Βρείτε το και δείτε το, με τον Κάρλ ...Χέστον ήτανε, αλλά δεν πειράζει... Κάμποσα από όσα περέγραφε ότι θα συμβαίνουν στις μεγαλουπόλεις το 2040, συμβαίνουν ήδη!!!
4. Πολλές «ωραίες» γεύσεις που κυκλοφορούν και διαφημίζονται {π.χ. στις σούπες-στιγμής} είναι σκέτα χημικά παρασκευάσματα, όλο διοξίνες. Βρείτε τον τρόπο να μην τίς χρειάζεστε...
5. Αν κάνατε το λάθος να αγοράσετε καλογυαλισμένα φρούτα {μήλα συνήθως...} πλύντε τα καλά με ΣΑΠΟΥΝΙ, γιατί τά περνάνε απ' έξω με κάτι σαν βερνίκι για να χτυπούν στο μάτι αλλά και για να κλείσουν οι πόροι και να διατηρούνται πιο πολύ καιρό στα ράφια.
6. Για τις διάφορες "κόλες" {κόκες-πέψες-λάϊτ-ζέρο και δεν συμμαζεύεται} τί να σάς πω... Έχουν ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο διαφημίζοντας ότι «πάνε με όλα»...
Χωρίς από τα "όλα" να εξαιρούν την ανοησία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: