«Καμμιά είδηση δεν είναι αληθινή, αν πιο πριν δεν διαψευστεί επισήμως»

(ρήση παλιού -εγγλέζου μάλλον...- φαρμακερού δημοσιογράφου)

2.2.13

«Εμείς σάς ταΐζαμε τόσα χρόνια... Δεν θα ξεπουλήσετε τώρα σε άλλους!
Ή γιατί ΔΕΝ θα γίνει η ...Qatarαμένη «επένδυση»

Την άποψή μου για το πώς εννοούν τις «επενδύσεις» και την «αξιοποίηση» του δημόσιου πλούτου, τα γαλαζοπράσινα νεοσυντηρητικά σκαθάρια την έχω εκθέσει εδώ και στο άλλο μου μπλογκ(*) αναλυτικά και πολλές φορές. 
Δεν θα σάς (ξανα)κουράσω, μόνο το «ζουμί» θα επαναλάβω: Ως ξεπούλημα "μπιρ-παρά" το βλέπουν. Και δυστυχώς το κάνουν κιόλας, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ισχυρής λαϊκής αντίδρασης. Για το "πόθεν" η ανυπαρξία έχω επίσης ξαναγράψει αλλά και θα εκθέσω τις απόψεις μου σε άλλο άρθρο.
Τώρα δυό λόγια για το ...Qatarαμένο σαμαρικό ...ταρατατζούμ.
ΚΑΙ ήξερε ο πρωθυπουργός μας ότι τίποτε δεν θα βγεί (εκτός από μερικές προπαγανδιστικές μπαρούφες του Ρεντίκογλου...) ΚΑΙ -πιθανότατα- για εντελώς άλλο σκοπό πήγε εκεί.
Παραθέτω δυό άρθρα που "συνέλεξα" αυτές τις μέρες: Ένα από το http://www.newsbomb.gr, που καλύπτει το πρώτο σκέλος, και ένα άλλο του γνωστού δημοσιογράφου Γ. Δελαστίκ, που καλύπτει το δεύτερο. Οι υπογραμμίσεις δικές μου.
Μηδενικό ενδιαφέρον και αρνητικό κλίμα για επενδύσεις
Κατέρρευσαν οι πολιτικοί και επικοινωνιακοί χειρισμοί της κυβέρνησης, με αφορμή τα αναμενόμενα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Κατάρ.
Η επίσκεψη κατέδειξε μία ζοφερή πραγματικότητα αλλά και την αδυναμία του Μαξίμου να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα, στην κατάσταση που είναι σήμερα,πολύ δύσκολα θα υποδεχθεί ουσιαστικές επενδύσεις.
Και όταν λέμε ουσιαστικές επενδύσεις, εννοούμε κεφάλαια που θα επενδυθούν στην Ελλάδα,θα αποφέρουν δημόσια έσοδα και θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και απασχόληση.
Κανείς δεν θα έρθει σε μία χώρα καθημαγμένη, με τη ζήτηση στο ναδίρ και τον κίνδυνο κοινωνικής ανάφλεξης να είναι ορατός.
Κανείς δεν θα έρθει σε μία χώρα, με τόσο υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, με γραφειοκρατία και πολιτική αστάθεια που τροφοδοτείται από το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας.
Κανένα κρατικό ή ιδιωτικό fund δεν θα έρθει να επενδύσει σε μία χώρα που έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο των Γερμανών, αφού όλοι θα ξέρουν ότι στον ενδεχόμενο επιχειρηματικό ανταγωνισμό, οι εταιρείες γερμανικών συμφερόντων θα είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά.
Η Τουρκία κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση πολύ γρήγορα, ασκώντας δική της νομισματική πολιτική, κάτι που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε.
Ο τότε Υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς διέκοψε το πρόγραμμα του ΔΝΤ που εφαρμοζόταν στη χώρα και υιοθέτησε μία επιθετική πολιτική.
Προσέλκυσε αραβικά κεφάλαιο που επενδύθηκαν κατά συρροή σε κρατικές επιχειρήσεις,δημόσια ακίνητα μέσα από διακρατικές συμφωνίες. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ε.Ε, οπότε δεν δεσμεύεται με υποχρέωση διενέργειας διαγωνισμών για τις ιδιωτικοποιήσεις. Προχώρησε σε διακρατικές συμφωνίες-εξπρές με Αραβικές χώρες και είδε να εισρέει ζεστό χρήμα.
Το Κατάρ, όπως αντιλήφθηκε και ο κ. Σαμαράς αλλά και οι περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες, θέλει διακρατικές συμφωνίες για να έρθει να επενδύσει κεφάλαια στην Ελλάδα, δεν προτίθεται να μπει σε διαγωνιστικές διαδικασίες. Οι Καταριανοί γνωρίζουν την ισχυρή επιρροή που ασκεί το Βερολίνο στην Αθήνα και θεωρούν εκ προοιμίου χαμένη υπόθεση τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία.
Το Κατάρ, επιθυμεί διακρατικές συμφωνίες, αναζητώντας ειδική μεταχείριση σε φορολογικά θέματα αλλά και στην παράκαμψη της γραφειοκρατίας προκειμένου να επενδύσουν άμεσα ζεστό χρήμα.
Αυτό ήθελαν και για το Ελληνικό και όταν αντιλήφθηκαν ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν άλλοι και όχι η Ελληνική κυβέρνηση, έκαναν πίσω.
Το πόσο πρόχειρα σχεδιασμένη ήταν η επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ φάνηκε από το γεγονός της έλλειψης στοιχειώδους προετοιμασίας έστω και για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για ένα κοινό ταμείο στήριξης ΜΜΕ.
Θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει συνεννοήσεις και ο Πρωθυπουργός να πάει απλά να υπογράψει τη συμφωνία. 
Ούτε αυτό έγινε. Και το πιο αποκαλυπτικό της προχειρότητας και της τσαπατσουλιάς ήταν η απουσία της Ελληνίδας πρέσβεως, που έκανε χρήση...αδείας ενώ ο Πρωθυπουργός επισκεπτόταν το Εμιράτο.
Στην αγωνία του το Μαξίμου να εμφανίσει κάποια αποτελέσματα και να μετριάσει την εικόνα ενός αποτυχημένου ταξιδιού, που υποτίθεται θα έφερνε επενδύσεις, διαρρέει ότι συζητήθηκε επένδυση για τη δημιουργία ενός μεγάλου πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Β.Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα η ευκαιρία αυτή υπήρχε αλλά χάθηκε με τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό, εκεί που ενεπλάκη το οικογενειακό περιβάλλον του κ.Παπανδρέου και κάποιοι άλλοι με τα γνωστά αποτελέσματα.
Επιπλέον η Τουρκία ετοιμάζει μία ανάλογη επένδυση και είναι γνωστό ότι διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Εμιράτο.


Για τον ΕΡΝΤΟΓΑΝ πήγε στο ΚΑΤΑΡ ο Αντ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Κυβερνητικό παραμύθι για... «ξεκάρφωμα» αποδείχθηκαν τελικά οι επενδύσεις που δήθεν θα επεδίωκε ο πρωθυπουργός με το ταξίδι του στο Κατάρ! Ολο το «κόλπο» ήταν στημένο για να πραγματοποιηθεί η μυστικά στημένη και προετοιμασμένη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα περιβάλλον απολύτως αδιαπέραστο για τους δημοσιογράφους, όπου μόνο οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ γνωρίζουν επακριβώς το περιεχόμενο των όσων διημείφθησαν μεταξύ των δύο ανδρών ...καλύτερα ίσως και από τους ίδιους!
Πέρα από τις ασήμαντες κοινοτοπίες που ανακοινώθηκε επισήμως ότι απασχόλησαν τον Ερντογάν και τον Σαμαρά και οι οποίες αποσκοπούν στο να θολώσουν τα νερά, ο στόχος της συνάντησης ήταν εντελώς διαφορετικός και πολύ σημαντικός: Η υπονόμευση των ρωσικών σχεδίων για το φυσικό αέριο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο φυσικά αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα, κατ' απαίτηση των ΗΠΑ! Η ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι η μεν Τουρκία ωφελείται και αναβαθμίζεται από τα αμερικανικά σχέδια, η δε Ελλάδα κερδίζει λίγα πράγματα και ζημιώνεται πολύ περισσότερο.
Από ό,τι φαίνεται πάντως ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει καμιά αντίρρηση πλέον σε τέτοιες ρυθμίσεις, ακόμη κι αν αυτές συνεπάγονται μεγαλύτερη ενεργειακή πρόσδεση της Ελλάδας στον μεγαλύτερο εχθρό της, την Τουρκία. Αλλωστε η πατριδοκάπηλη ρητορική του Αντώνη Σαμαρά, πάνω στην οποία έχτισε την πολιτική του καριέρα, ανήκει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν από τότε που κάθισε στον πρωθυπουργικό θώκο. Επιστρέφοντας όμως στα γεγονότα, το θέμα της συζήτησης Ερντογάν - Σαμαρά ήταν η προώθηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που υποστηρίζει με πάθος η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Πρόκειται για έναν αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και από εκεί υποθαλάσσια στην Ιταλία δια της Αδριατικής - εξ ου και το όνομα του αγωγού (TAP είναι στα αγγλικά τα αρχικά των λέξεων Trans-Adriatic Pipeline, Δι-αδριατικός Αγωγός). Στο αζερινό φυσικό αέριο έχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες και η κατασκευή του αποσκοπεί φυσικά πρωτίστως στην αποκόμιση κερδών από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, αλλά και στην υπονόμευση της κατασκευής του νότιου κλάδου του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Νότιο Ρεύμα (South Stream), ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας στην Ιταλία με υποθαλάσσιο αγωγό από την Ηπειρο στο Μπρίντιζι. Αν όντως κατασκευαστεί ο TAP, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να περάσει από την Ελλάδα ο ρωσικός αγωγός.
Οπως ανέφερε μάλιστα χθες στο ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών», λίγες ώρες πριν ξεκινήσει για το Κατάρ ο Αντώνης Σαμαράς, πραγματοποιήθηκε -και μάλιστα χωρίς να ανακοινωθεί!- σύσκεψη στην Αθήνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας που διαχειρίζεται τα θέματα του TAP, με τη συμμετοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου και των υφυπουργών Ανάπτυξης και Ενέργειας Ν. Μηταράκη και Μ. Παπαγεωργίου.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πήγε στο Κατάρ για να προσφέρει γη και ύδωρ στους Αμερικανούς και να «πουλήσει» τους Ρώσους. Είναι εξαιρετικά ανήσυχος από το γεγονός ότι στα μάτια του Λευκού Οίκου αυτός και η κυβέρνησή του θεωρούνται -και δικαίως- τυφλό όργανο των Γερμανών, πράγμα που ωθεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνει ανοίγματα προς τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό όμως δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για το πολιτικό μέλλον του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προφανώς αποφάσισε, για να εξευμενίσει τους Αμερικανούς, να υπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, διαρρηγνύοντας αντικειμενικά τις σχέσεις του με τη Μόσχα. Ετσι βέβαια, αντιγράφει και σε αυτόν τον τομέα τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο παλιότερα κατακεραύνωνε.
Περιττό φυσικά να τονιστεί ότι η προώθηση του αγωγού TAP αμερικανικών συμφερόντων και η εγκατάλειψη του ρωσικού αγωγού Νότιο Ρεύμα θα έχουν αναπότρεπτα σοβαρές επιπτώσεις και στις επιλογές που θα κάνει ο Αντ. Σαμαράς ως προς το αν θα πουλήσει τις προς ιδιωτικοποίηση κρατικές εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στους Ρώσους ή σε εταιρείες πίσω από τις οποίες κρύβονται αμερικανικά συμφέροντα. Αυτό θα φανεί πολύ σύντομα, αν και οι απαντήσεις που θα δοθούν από την κυβέρνηση Σαμαρά έχουν ήδη αρχίσει να προδιαγράφονται με αυτό το εξαιρετικής πολιτικής σημασίας ταξίδι του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Κατάρ - ιδίως για όσους γνωρίζουν τι είναι πραγματικά το Κατάρ!(**)
- - - - - - - - - - - 
(*) http://nalambis.blogspot.gr
(**) Δικιά μου «έρευνα»: Το Κατάρ είναι ένα εμιράτο του περσικού κόλπου (προεξοχή της αραβικής χερσονήσου) με έκταση και πληθυσμό όσο περίπου η Κύπρος (~10 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και κάπου 800 χιλιάδες κατοίκους) αλλά με 5πλάσιο ΑΕΠ, λόγω πετρελαίου, φυσικά. Ως πολίτευμα έχει την απόλυτη κληρονομική μοναρχία. Ελέω ...Αλλάχ πιθανώς είτε ελέω των άγγλων αποικιοκρατών που φεύγοντας μετάτρεπαν σε ...γαλαζοαίματο κάποιον τοπικό παράγοντα «του σκοινιού και του παλουκιού»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: