«Καμμιά είδηση δεν είναι αληθινή, αν πιο πριν δεν διαψευστεί επισήμως»

(ρήση παλιού -εγγλέζου μάλλον...- φαρμακερού δημοσιογράφου)

10.1.13

Γιατί κυνηγάτε τούς "φοροφυγάδες";


Εννοώ με ποιό ηθικό και οικονομικά συνεπές δικαίωμα, κύριοι τής Κυβέρνησης το κάνετε αυτό;
Εξηγούμαι: Τι έκανε η Σημιτο-πασοκο-ευρωκρατία; Ακολούθησε ασμένως, χωρίς καμμία εναλλακτική σκέψη ή εξέταση, τις επιταγές τής παγκοσμιοποίησης, που εισήγαγαν για τα συμφέροντά τους οι ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση τής ανατολικής εκδοχής τής προγραμματιζομένης οικονομίας, νομίζοντας ότι έπαιζαν πλέον μόνες τους, βασιζόμενοι στην τεχνολογική υπεροχή τους και στην δυνατότητα απορρόφησης τών πλεονασμάτων Ευρώπης και Ασίας. Ιδιαίτερα τών κερδών.
Για τον σκοπό αυτό πέτυχαν, μέσω και τών συμφωνιών τού Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, την απελευθέρωση από δασμούς ή περιορισμούς, τής διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών και τών κεφαλαίων. Η Ευρώπη ακολούθησε, απεμπολώντας τό, βάσει τής ίδρυσής της, προτιμησιακό της καθεστώς για τα κοινοτικά προϊόντα. Κι έφτιαξε, επιπλέον, την όθνεια θρυαλλίδα διάλυσης κάθε ευρωχώρας (και πιθανόν τής ίδιας τής ΕΕ), που λέγεται ευρώ.
Η δε  Ελλάδα, με την άνευ όρων αποδοχή τού καθεστώτος τής παγκοσμιοποίησης, ολοκλήρωσε, επί εποχής Σημίτη, όχι μόνο την αποβιομηχάνιση και αποαγροτοποίηση (περιλαμβανομένης τής αλιείας), αλλά και σε αντίθεση με τις ΗΠΑ απεδέχθη, πρακτικά, την κατάργηση τών συνόρων για κάθε πρόσωπο μετανάστη νόμιμο ή λαθραίο.
Αφού λοιπόν, κύριοι, καταργείτε κάθε φράγμα στην διακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων, εργασίας  και προσώπων, αποδεχόμενοι, δηλαδή, την πλήρη ελευθερία τών αγορών, με ποιό δικαίωμα νομιμοποιείσθε στο να φορολογείτε την τοποθέτηση τών κερδών οιουδήποτε Ελληνα πολίτη, ως χρηματικών προϊόντων πλέον,  σε ξένες τράπεζες ή χώρες, όπου η φορολόγησή τους ευνοεί τον διακινητή τών κεφαλαίων αυτών;
Με ποιό δικαίωμα, επίσης, φορολογείτε την δραστηριότητα, τα κέρδη και ακίνητα που κατέχει σε ξένη χώρα, ο Ελληνας υπήκοος, ενώ ταυτόχρονα παύετε  να τον προστατεύετε, διά τής άρσης κάθε δασμού ή περιορισμού, από τα παραγόμενα  τρίτων χωρών;
Με την δική σας λογική, με ποιό ηθικό και οικονομικό δικαίωμα κυνηγάτε τις εταιρείες, που δεν ασφαλίζουν τους εργαζόμενους, λαθραίους και μη, τη στιγμή που αυτο είναι μια ουσιαστική ατομική συμφωνία μεταξύ εργοδότη & εργαζόμενου; Ακριβώς όπως εσείς ψηφίσατε την μετατροπή τών συλλογικών συμβάσεων σε ‘ελεύθερες’ ατομικές.
Με ποιό δικαίωμα επιβάλλετε και ζητάτε να εισπράττετε ΦΠΑ στην διακίνηση μέσω διαδικτύου, σε αγορές που γίνονται σε χώρες που δεν έχουν τέτοιο πράγμα, καταργώντας επιλεκτικά την ελευθερία διακίνησης;
Με ποιό ηθικό και οικονομικό δικαίωμα μειώνετε μισθούς, δηλαδή την φοροδοτική ικανότητα, ενώ ταυτόχρονα μόνοι σας αυξάνετε τούς φόρους, προσθέτετε ανύπαρκτα τεκμαρτά εισοδήματα και φορολογείτε με ‘αντικειμενικές’ αθλιότητες, γή και ακίνητα, την στιγμή που δεν χρησιμοποιούνται πέραν τής ιδιοκατοίκησης; Διώκετε δηλαδή την Εστία.
Και εδώ μιλάμε για την ουσία τών πραγμάτων και όχι την αλά κάρτ χρήση τών εννοιών. Θα μου πείτε: ‘μα που θα βρούμε χρήματα για να καλύψουμε τις κρατικές δαπάνες;’. Απλή η ερώτησή σας, αλλά και η απάντηση εξ ίσου απλή: ‘αφού δεν μπορείτε να βρείτε συνεπή με την ‘λογική’ τής παγκοσμιοποίησης και ελεύθερης αγοράς, χρήματα, παραιτηθείτε. Πώς το λένε, αδειάστε μας την γωνιά. Μήπως ξαναγυρίσουμε σε άλλες λογικές, στους κλασσικούς, δοκιμασμένους, πανάρχαιους τρόπους. Δεν έχουμε πιά τίποτε άλλο να χάσουμε.

Του Γιώργου Κακαρελίδη ..."παλαιοπαρατηρητικού",
Καθηγητή Εφαρμογών 
στην Επιχ. Ερευνα & Στατιστική τού ΤΕΙ Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια: