«Καμμιά είδηση δεν είναι αληθινή, αν πιο πριν δεν διαψευστεί επισήμως»

(ρήση παλιού -εγγλέζου μάλλον...- φαρμακερού δημοσιογράφου)

14.11.11

Η λεξιμαγεία της συνενοχής

Αν μή τί άλλο, η αλλαγή πρωθυπουργού και -...ολίγον- της κυβέρνησης, δημιούργησε έδαφος και έδωσε σπινθήρα για λεξιπλασία, που κατά την σεμνοταπεινή άποψή μου αγγίζει τα όρια της λεξιμαγείας.
Ας ξεκινήσουμε από την ...επωνυμία της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί τον όρο «κυβέρνηση συνεργασίας», των τριών κομμάτων εννοεί, ενώ η ΝΔ επιμένει στον όρο «μεταβατική κυβέρνηση». "Μεταβατική" προφανώς εννοούν προς τον εκλογικό τους θρίαμβο και την πρωθυπουργοποίηση Σαμαρά... Ο "Λαός", έτσι γράφει πλέον το όνομα του κόμματός του ο κ. Καρατζαφέρης, δεν φαίνεται να έχει οριστικοποιήσει ακόμα τον δικό του όρο για της κυβέρνηση. Ίδωμεν.
Ο χαρακτηρισμός της ως "εθνικής" (σωτηρίας κλπ) φαίνεται πάντως να εγκαταλείπεται από όλους...
Από την άλλη πλευρά υπάρχει μιά τάση να ονομάζεται κυβέρνηση ...συνενοχής.
Και ο όρος "τρικομματική" έχει μετασχηματιστεί σε ..."τρόϊ-κομματική" και κάποιες φορές σε...τρομοκρατική...
Ως προς την λεξιμαγεία τώρα.
Τα πρωτεία κατ' εμέ τά έχει φίλος που αποκάλεσε τον κ. Παπαδήμο ...Παπα-δήμιο!!!
Ο Θανάσης Καρτερός στην "ΑΥΓΗ" μιλάει για ...Παπαδημοκρατία.
Συντάκτης της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" συσχετίζοντας τις -σχεδόν ταυτόχρονες- εξελίξεις στην Ιταλία, την παραίτηση δηλαδή του Μπερλουσκόνι και την πρωθυπουργοποίηση του Μάριο Μόντι, λέει ότι ως τώρα κυριαρχούσε το σύστημα ...Παπα-σκόνι, ενώ τώρα το σύστημα («τεχνοκρατών») ...Παπα-μόντι.
Ο Παντελής Μπουκάλας στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" αναρωτιέται πως μπορεί να κάνουν ...χωριό μέσα στην κυβέρνηση οι φίλεχθροι ή εχθρόφιλοι ΠΑΣΟΚοι και Νεοδημοκράτες.
Ήδη ξεκινώντας από δήλωση της κας Διαμαντοπούλου σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «Έ! ας μή μαλώνουμε τώρα» που όμως βρήκε άμεσο αντίλογο από τον κ. Παναγιωτόπουλο «βεβαίως και θα μαλώνουμε!», μπορούμε να καταλάβουμε πώς θα τά πάνε...
Το ...δίδυμο της Κυριακάτικης "ΑΥΓΗΣ" Κυρίτσης-Τσέκερης, στην πάντα σπιρτόζα στήλη τους "Κακοήθειες", λένε ότι με την συγκυβέρνηση των τριών «θα γελάσει ό κάθε πικραμένος» αλλά και «θα πικραθεί ο κάθε γελασμένος»!!!
Γενική πάντως απορία κυκλοφορεί πως από το ...μικρό-ευέλικτο ...Παπαδημικό σχήμα που είχε αναγγελθεί φτάσαμε στην υπερτροφική κυβέρνηση των 49+1 μελών, η οποία καλείται να (και θα...) εφαρμόσει σκληρή λιτότητα για όλους μας ...πλην του εαυτού της, ως φαίνεται...
Ο Παντελής Μπουκάλας, κλείνοντας το άρθρο του με τον αισώπιο μύθο περί βατράχου που πήρε στην πλάτη σκορπιό να τόν περάσει απέναντι σε ποτάμι και, όταν ο σκορπιός τόν κέντρισε με το δηλητήριό του, πνίγηκαν κι οι δυό, αναφέρει την αρχαία ρήση: «Φύσις πονηρά χρηστόν ήθος ου τρέφει».
Εγώ κλείνοντας το δικό μου θα θυμίσω το -του Ιωάννη Χρυσόστομου νομίζω- «φύσιν πονηράν μεταβαλείν ου ράδιον»...
{όπου "ράδιον" σημαίνει "εύκολο", έ!... όχι το ...ραδιόφωνο ή το χημικό στοιχείο...}

Δεν υπάρχουν σχόλια: