«Καμμιά είδηση δεν είναι αληθινή, αν πιο πριν δεν διαψευστεί επισήμως»

(ρήση παλιού -εγγλέζου μάλλον...- φαρμακερού δημοσιογράφου)

5.11.12

5.11.1973 - 5.11.2012
...σαρανταρίσαμε

Πριν 39 χρόνια, την Δευτέρα (σαν ...σήμερα δηλαδή...) 5 Νοεμβρίου 1973 ο "Παρατηρητής της Ηπείρου" - "εβδομαδιαίο βήμα ενημερώσεως και προβληματισμού" , εκμεταλλευόμενος το «δημοκρατικό άνοιγμα» της επί χούντας κυβέρνησης Μαρκεζίνη, έβγαλε το πρώτο του φύλλο.
Για να ακολουθήσουν, με κάποιες διακοπές, άλλα 536 μέσα σε 23 χρόνια.
Και «τάραξε τα νερά» του επαρχιώτικου -αλλά κάποιες φορές και του "κεντρικού"- τύπου τόσο με την εμφάνιση και τη δομή του (το lay-out ...τυπογραφιστί) όσο, κυρίως, με την θεματολογία του, την μαχητική αρθρογραφία του και την σύνθεση και λειτουργία της Συντακτικής του Επιτροπής.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τα "ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ" που θα μάς ευχηθείτε...
Μόλις μπορέσει κάποιος από τους παλιούς συνεργάτες θα κάνει μια μικροπαρουσίαση της διαδρομής του. Και στα επόμενά του γενέθλια -του χρόνου πιά...- ίσως μπορέσουμε να κάνουμε μια «Έκθεση» με κάμποσα «σημαδιακά» φύλλα και άρθρα του και ένα πλήρες ιστορικό της πορείας του.
Προς το παρόν αρκεστείτε στα εξής χαρακτηριστικά του (από τα οποία, όσα ταιριάζουν, ...επιβιώνουν και στην σημερινή ηλεκτρονική του μορφή):
1. Ιδιοκτήτης του ήταν ομώνυμο σωματείο.
2. Η Συντακτική του Επιτροπή ήταν εντελώς ανοιχτή: «Μέλος» της ήταν αυτόματα όποιος πολίτης ήταν παρών στις -σε πάγια μέρα και ώρα- προανακοινωμένες συνεδριάσεις της.
3. Απαρτία η Σ.Ε. είχε και με ...ένα «μέλος» παρόν.
4. Δεν είχε δικαίωμα να απορρίψει κανένα ενυπόγραφο άρθρο, σχόλιο ή ρεπορτάζ εκτός κι αν περιείχε υβριστικές εκφράσεις ή αναπόδεικτες καταγγελίες.
5. Το Διοικητικό Συμβούλιο είχε μόνον οικονομικές αρμοδιότητες, καμμιά άλλη. Το ίδιο και η Γενική Συνέλευση των μελών του σωματείου.
6. Όλες οι ανακοινώσεις κομμάτων, σωματείων, οργανώσεων κλπ δημοσιεύονταν υποχρεωτικά και δωρεάν.
7. Έβαζε ελάχιστες (μία-δύο...) και επιλεγμένες διαφημίσεις μόνον.
8. Δεν ήταν επαγγελματική-εμπορική εφημερίδα, οπότε ως έξοδα είχε μόνον χαρτί-εκτύπωση-ταχυδρομικά, τα οποία καλύπτονταν κυρίως από τις συνδρομές.
9. Είχε μερικές πανελλήνιες «πρωτιές», όπως μόνιμες στήλες για την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, ήδη από το 1973, θέματα "άγνωστα" τότε...
10. Όλα τα παραπάνω δημοσιεύονταν από καιρό σε καιρό για να τα θυμούνται όλοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: